Cases

Wat zijn jouw unieke talenten?

Wat zijn jouw unieke talenten?

Talenten zijn jouw filters waardoor je naar de wereld kijkt. Ze geven richting aan hoe je denkt, voelt en je gedraagt. Dankzij decennialang onderzoek van de Amerikaanse psycholoog en onderzoeker Don Clifton en zijn team weten we dat er 34 overkoepelende thema’s zijn in talenten: de CliftonStrengths thema’s. Iedereen beschikt over deze talent thema’s in zijn eigen, unieke volgorde.

Bij het begeleiden van mensen en teams in hun ontwikkeling kies ik voor een talentgerichte benadering. Onderzoeken uit de positieve psychologie laten immers zien dat je vanuit je talenten de meeste potentie hebt om te groeien, succesvolle prestaties te bereiken en voldoening te ervaren. Zoals ik in mijn blog over de Kompasvisie schreef: “kijken naar wat al goed is in mensen en dat benutten”.

Kiezen voor het talent perspectief betekent voor mij ook antwoorden vinden op vragen als “wat zijn de talenten van mensen en teams?”, “hoe krijg je talenten snel en betrouwbaar in beeld?” en “hoe benut je talenten optimaal in teams?”.

Het CliftonStrengths assessment is een betrouwbaar en valide instrument dat als een procesversneller werkt om deze vragen te beantwoorden. Naast decennialang onderzoek sinds 1949 door Don Clifton en zijn team ligt er een wereldwijde database aan gegevens ten grondslag aan dit instrument. Het assessment geeft praktisch toepasbare, gepersonaliseerde handvatten en concrete aanwijzingen over hoe je talenten kunt ontwikkelen tot sterke punten en ze dagelijks kunt gebruiken.

Drie belangrijke stappen om je unieke talenten DNA te ontdekken en in te zetten

  1. De eerste stap is het in kaart brengen van je talent DNA. Hiermee word je je (meer) bewust van je eigen talenten. Zowel de talenten die dichtbij je staan als de talenten die van nature het minst dichtbij je staan.
  2. Daarna volgt het leren waarderen wat je talenten voor jou betekenen. Wat is de onderlinge dynamiek tussen je talenten, hoe versterken ze elkaar en hoe houden ze elkaar in balans? Ook is het belangrijk om te begrijpen dat het teveel inzetten van je talenten je soms ook tegen kan werken.
  3. Nu is het tijd om je talenten in te zetten, ervaringen op te doen en te reflecteren op de resultaten die je bereikt. Zo ontwikkel je je talenten tot sterke punten en ontstaat er groei en ontwikkeling van het individu of team.

Talenten kan je zien als je eigen favoriete gereedschappen die je altijd bij je hebt.

Instrumenten waar je nauwelijks instructie voor nodig hebt om ze goed te gebruiken. Het inzetten van je talenten geeft je energie en plezier. Je scherpt ze keer op keer aan, verliest de tijd uit het oog als je ze gebruikt en het is aantrekkelijk om ze steeds weer te gebruiken.

Sterke en productieve teams ontstaan als mensen zichzelf en elkaar kennen, waarderen en benutten. CliftonStrengths geeft naast betrouwbare inzichten in de talenten in teams ook zicht op de voorkeursdomeinen van leiderschap. Organisaties en teams die daarop inzetten winnen veel.

Nieuwsgierig naar bewezen effecten voor individuen, teams en organisaties die volop inzetten op talenten en sterke punten? Download hier het whitepaper en lees er meer over.

Wil je je meer bewust worden van je talenten en die van je team?

Of liever nog, meer leren over hoe je ze kunt inzetten en er productief gebruik van kunt maken? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek, dan bekijken we samen hoe wij je daarbij kunnen helpen.