Cases

Traineeship JUMP versterkt de Achterhoek

Traineeship JUMP versterkt de Achterhoek

HR-professional Renate Knipscheer, werkzaam bij Kaak in Terborg, was vanaf het begin betrokken bij de opzet van het JUMP traineeship. Renate: “Ik ben ervan overtuigd dat het voor de gehele organisatie zijn vruchten afwerpt als je je medewerkers aan hun ontwikkeling laat werken.”

Wat kunnen we young professionals in Achterhoekse organisaties bieden, die volop stappen willen zetten maar nog niet precies weten in welke richting? Die zich steviger willen voelen in hun rol of die hun sociale en communicatieve vaardigheden willen ontwikkelen? Met deze vragen in het achterhoofd schoof Renate, samen met andere HR-professionals uit de regio, ruim drie jaar geleden aan bij Marjonne van den Hout. Samen hadden zij een doel: ontwikkelmogelijkheden bieden voor young professionals in de Achterhoek, waarin de persoonlijke ontwikkeling van young professionals centraal staat. Waarin zij tegelijkertijd van elkaar en elkaars processen kunnen leren en waarin zij de mogelijkheid krijgen om bij andere bedrijven in de keuken te kijken.

Het ontwerpproces dat Renate samen met HR-professionals van andere bedrijven onder begeleiding van Marjonne van den Hout doorliep, heeft geresulteerd in traineeship JUMP, hét traineeship voor young professionals in de Achterhoek.

Inmiddels nemen vanuit Kaak alweer de vijfde en zesde kandidaat deel. “We doen nu voor het derde jaar mee en ik merk dat alle deelnemers een soort ambassadeurs worden van het traineeship. Ze zijn zo enthousiast over het programma en de ontwikkeling die ze doormaken, dat ze ook hun collega’s enthousiast maken. Die collega’s zien op hun beurt een positieve verandering bij hun teamgenoot en dat is weer van invloed op het team,” vertelt Renate. “Het traineeship heeft dus niet alleen effect op de deelnemer, het gaat verder dan dat: de afdeling en zelfs de totale organisatie plukt er de vruchten van.”

De kracht van het traineeship JUMP

In haar werk als HR-manager bij Kaak heeft Renate veel contact met technisch talent. Jonge, technisch opgeleide mensen die goed zijn in hun werk, maar die niet vaak stilstaan bij vragen als: ‘wat kan ik goed, waar word ik blij van en wat geeft mij energie?’ “Als je iets doet waar je eigenlijk niet goed in bent of waar je geen plezier aan beleeft, gaat dat op een gegeven moment fout. Door op jonge leeftijd aan de slag te gaan met dat soort vragen kun je op tijd actie ondernemen en stappen zetten die passen bij wie je bent. Aan die vragen wordt in JUMP onder andere aandacht gegeven.”

Het traineeship is gebouwd rondom drie pijlers: gezamenlijke trainingen, persoonlijke coaching en intervisie. Die combinatie van instrumenten maakt het programma volgens Renate tot een krachtig geheel. Maar dat is niet het enige: binnen JUMP is ook veel ruimte voor input vanuit de ‘klant’. Renate: “Bij elke andere willekeurige opleiding die je extern inkoopt heb je geen invloed op de inhoud. Bij JUMP is er gedurende het verloop van het programma voor de deelnemende bedrijven gelegenheid om met elkaar en samen met Marjonne te bespreken wat er goed gaat en waar aanpassingen nodig zijn. Daar wordt dan ook meteen wat mee gedaan. Dit draagt direct bij aan de resultaten en zorgt ervoor dat we ons als bedrijf ook heel betrokken voelen bij het programma.”

Daarnaast is er nog een element dat bijdraagt aan de kracht van het traineeship: de Achterhoekse verbinding. “Al vanaf het begin vinden we het belangrijk dat de trainees bij elkaar in de keuken kunnen kijken. Ze krijgen beter begrip van elkaars werkomgeving en de processen in verschillende bedrijven en behouden een frisse blik. Het versterkt de onderlinge verbindingen waar ze ook na JUMP een beroep op kunnen blijven doen. Als betrokken bedrijven bij het traineeship JUMP geloven we dat de Achterhoek daar als regio ook sterker van wordt.”

JUMP Traineeship Achterhoek: een aanjager voor meer ontwikkelmogelijkheden voor professionals

Dat de ontwikkeling van het JUMP traineeship een succes is, blijkt ook uit het feit dat er gekeken wordt naar een programma voor een nieuwe doelgroep. Renate: “We zijn met Marjonne in gesprek over een ontwikkeltraject voor professionals; mensen die in hun loopbaan een stap verder zijn dan de young professionals. Ook hen willen we de mogelijkheid bieden om de vruchten te plukken van een persoonlijk ontwikkelprogramma. Daarvoor zitten we weer met een groep bedrijven om tafel om te kijken welke elementen we kunnen meenemen naar een nieuw concept voor andere mensen in de organisatie,” vertelt Renate. “Door dit soort ontwikkelprogramma’s als arbeidsvoorwaarde toe te voegen kun je je als Achterhoekse werkgever bovendien aantrekkelijk neerzetten. Een win-winsituatie voor alle betrokkenen.”

Meer weten over het traineeship JUMP? We sturen je graag vrijblijvend de brochure toe. Neem contact op met Marjonne via +31 6 51 85 17 01 of via [email protected].