Cases

“JUMP is een cadeau met een levenslange houdbaarheidsdatum”

“JUMP is een cadeau met een levenslange houdbaarheidsdatum”

JUMP is hét traineeship voor young professionals in de Achterhoek. Hoe is dat eigenlijk, deelnemen aan zo’n ontwikkeltraject? Wat houdt het in en wat levert het je op? Dat kunnen we natuurlijk het beste vragen aan de doelgroep zelf. Daarom laten we in dit artikel huidig trainee Sjoerd ter Horst en oud-deelnemer Suus Daniëls aan het woord.

‘Wat zijn mijn talenten en hoe kan ik die het beste benutten?’ ‘Hoe krijg ik meer rust in mezelf?’ ‘Wat past het beste bij mij?’ ‘Hoe geef ik sturing aan wat ik echt graag wil?’ Met deze en soortgelijke vragen beginnen deelnemers van het traineeship JUMP aan hun ontwikkeltraject. Zo ook Sjoerd ter Horst en Suus Daniëls. Sjoerd bevindt zich momenteel middenin het programma, Suus rondde haar deelname af in 2020. Ze vertelt: “Ik heb ontzettend veel gehad aan het traineeship. De belangrijkste les is toch wel dat ik weet wat mijn talenten zijn en hoe ik daar het meeste uit kan halen. Die inzichten geven me veel rust in mijn hoofd. Dat hoor ik ook terug van collega’s: ze zien dat ik meer rust uitstraal, dat acceptatie en loslaten voor mij makkelijker is geworden. Heel fijn om terug te horen dat anderen die verandering ook zien.”

JUMP traineeship: leren leidinggeven aan jezelf

Suus werkt als Accountmanager Binnendienst bij Rensa. Ze kwam via haar leidinggevende Willem Veldhoen in aanraking met JUMP. “Een collega van mij had deelgenomen aan het eerste traject en die was zó enthousiast, net als mijn leidinggevende, dat ook mijn interesse werd gewekt.” Hier lees je de visie van Willem op het JUMP traineeship.

Tijdens het traineeship daag je jezelf uit om de volgende stap te zetten. Het gaat daarbij om persoonlijke én professionele ontwikkeling, geeft Suus aan. “Je leert om leiding te geven aan jezelf, zodat je je verder kunt ontwikkelen op je sterke punten,” vertelt ze. Daarnaast komen onderwerpen als beïnvloedingsvaardigheden, keuzes maken, effectief communiceren, feedback geven en positie innemen aan bod. “Een aantal van mijn talenten had ik van tevoren al in kaart, maar sommige ontdekte ik ook pas tijdens het traject, onder andere door het invullen van het Strengthfinder Assessment. Werken vanuit je sterke punten is heel leuk. Als je eenmaal weet waar jouw mogelijkheden liggen heb je veel meer plezier in wat je doet.”

Op de vraag of Suus het andere young professionals aanraadt om deel te nemen aan JUMP, zegt ze dan ook volmondig ja. “Het is echt een cadeau voor jezelf, dat helemaal op jou gericht is, met een levenslange houdbaarheidsdatum. Er is volgens mij niets leukers dan zo dicht bij jezelf te komen en te ontdekken waar je goed in bent, en die talenten ook te gebruiken. Dus ja, ik zou het zeker aanraden! Het zou zonde zijn als je de kans niet pakt.”

Energiegevers en energievreters: hoe zit dat bij jou?

Sjoerd is het afgelopen jaar gestart met het traineeship en zit er dus nog middenin. Momenteel houdt hij zich bezig met de vraag: wat geeft mij energie en wat kost mij energie? “Van tevoren denk je dat je dat zo kunt opsommen, maar het is best lastig om in kaart te brengen welke werkzaamheden je écht leuk vindt en welke niet,” vertelt Sjoerd. “Om daar antwoord op te kunnen geven heeft het me geholpen dat we in de trainingen hebben gewerkt aan wat belangrijke waarden voor mij zijn en welke overtuigingen ik heb. In de coachgesprekken en intervisies kom je erachter waar jouw kansen en talenten liggen en hoe je die kunt toepassen in je werk.”

Sjoerd is werkzaam bij Van Raam. Hij deed er zijn afstudeerstage en kon er daarna blijven werken. Al gauw kreeg hij de vraag of hij teamleider wilde worden van een nieuw vorm te geven afdeling. Dat was ook het moment waarop hij het aanbod kreeg om aan JUMP deel te nemen, vertelt Sjoerd. “Ik werd teamleider en ging van een specialistische naar meer generalistische rol. Veranderingen die best wat vragen van je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Daarom is het heel fijn dat ik aan mijn persoonlijk leiderschap kan werken bij JUMP. Dit helpt mij om uit te zoeken wat voor teamleider ik ben en wat ik voor mijn collega’s kan betekenen.”

Geleerde lessen meteen toepassen in de praktijk

Zichzelf op persoonlijk en professioneel vlak verder ontwikkelen in een traineeship, daar werd Sjoerd meteen enthousiast van. Maar enkele twijfels had hij van tevoren wel, geeft hij toe. “Ik houd van concreet, dus ik was even bang dat het misschien wat zweverig zou zijn. Gelukkig werden mijn twijfels in de eerste kennismaking en training al weggenomen. De inhoud werd meteen gekoppeld aan de praktijk. Dat wat je leert kun je dus de volgende dag toepassen op je werk,” aldus Sjoerd.

“Daarbij is het prettig dat je leert in een groep met andere young professionals. In een open en informele sfeer ga je aan de slag met je individuele doelstellingen, terwijl je tegelijkertijd ook veel leert van andermans ervaringen. Zo leer je jezelf écht kennen, en dat is voor iedereen waardevol.”

Deelnemen aan JUMP: ook iets voor jou? Vraag vrijblijvend de brochure aan via [email protected] of bel naar +31 6 51 85 17 01.