Cases

De Kompasvisie: ontwikkelen met plezier

De Kompasvisie: ontwikkelen met plezier

Leren en ontwikkelen doen we dagelijks en ons hele leven lang. Hoe zorg je er nu voor dat je met plezier ontwikkelt, op een manier die bij jou past, zodat je niet verleert wat je hebt geleerd? Daar is in mijn ogen geen brede uiteenzetting van theorieën, modellen en technieken voor nodig. De vaarroute die mij aanspreekt is de Kompasvisie.

 

De Kompasvisie, ontwikkeld door A.M. van Boxtel, is een visie op ontwikkelen die energie geeft. Het is een manier van kijken die gevoed wordt door de positieve psychologie. Kijken naar wat goed is, waar mogelijkheden en kansen liggen en hoe je die kan benutten. Zo kun je werken aan een mindset waarin leren en ontwikkelen effectief en leuk is.

Focus op ambitie vanuit talent, dat is waar het in de Kompasvisie om draait. Het is dan ook mijn denkkader bij de begeleiding van individuen en teams in hun ontwikkeling.

Een heldere, praktische en tegelijk unieke vaarroute voor iedereen

Ieder mens en elk team is uniek. Daarom zijn er verschillende routes om ergens te komen. Wel zijn er bepaalde stappen die in iedere route van belang zijn om aandacht aan te geven. De volgende stappen liggen besloten in de Kompasvisie en helpen ons om écht ergens te komen:

  • Wat geeft je energie? Pas als je écht wilt, kom je in beweging. Wat is belangrijk? Wat moet er zijn? Helderheid over de intrinsieke motivatie is essentiële brandstof om vooruitgang te boeken.
  • Waar wil je heen? Waar verlang je naar? Wie wil je zijn? Wat is je werkelijke droom? Als je dat scherp voor ogen hebt en er werkelijk voor kiest, richt je daar je kompasnaald op. Die helpt je om koers te houden.
  • Wat is al goed? Wat kan je al, doe je als vanzelf, kost je nauwelijks energie en gaat vaak heel goed? Je talenten heb je van nature. Door je talenten in te zetten kun je stappen zetten richting je ambitie, op een manier die bij jou past en waar je energie van krijgt.
  • Wat houdt je tegen? Iedere weg heeft zo zijn hobbels en kuilen. Soms zie je zelfs beren op de weg. Wat zijn die van jou? Helpt het je om daar aandacht aan te geven? Of kun je ermee leren omgaan en energie putten uit positieve emoties? Dat kan niet altijd, soms is er meer nodig om te leren wat je kan doen met het negatieve dat op je pad komt.
  • Wat doe je? Nieuw gedrag ontwikkelen doe je in de omgeving waar je werkt en leeft. Wat laat je van jezelf zien? Wat ervaar je zelf? Wat ervaren anderen? Dit is de plek om te oefenen en het geleerde mee te nemen, zodat je het niet verleert.

Ontwikkelen op een manier die energie geeft

Ben jij ook toe aan een volgende stap in je ontwikkeling? Of kan jouw team wel wat hulp gebruiken? Leafspring begeleidt zowel teams als individuen en richt zich daarbij op talentgericht leren en ontwikkelen op een manier die energie geeft. Neem contact op voor een vrijblijvende telefonische kennismaking.