Inspiratie

Wanneer ga jij staan voor jezelf?

Wanneer ga jij staan voor jezelf?

“Er zijn zoveel ballen hoog te houden. Ik ben al moe voor ik ‘s ochtends begin en uitgeblust als ik ’s avonds stop”. Martijn zegt het met een vermoeide stem, terwijl hij onderuitgezakt in zijn stoel zit.

 

Martijn heeft zich jarenlang in dienst gesteld van zijn omgeving: werk, collega’s, gezin, vrienden, buren. Iedereen kan een beroep op hem doen. Hij doet het graag. Martijn voelt snel aan wat een ander nodig heeft, komt vlot in actie en heeft een warme lach waarmee hij voor velen een toegankelijke vriend en collega is. Anderen vinden het fijn en hebben baat bij wat hij doet.

 

Het afgelopen jaar voelt Martijn zich steeds vaker geïrriteerd als iemand zijn hulp vraagt. Waar hij er eerder plezier in had om direct in te springen als iemand zijn hulp kon gebruiken, baalt hij meer en meer als hij met een van de vele klussen bezig is. Hij merkt dat hij nauwelijks aan zichzelf toekomt.

 

Martijn wil met dit nare gevoel aan de slag. Hij voelt een diep verlangen om beter te weten wat hij echt wil. Hij wil helderheid voor zichzelf en duidelijk zijn naar anderen in wat hij wel en niet wil doen.

 

Worstel jij net als Martijn? Weet iedereen je te vinden en sta je altijd voor een ander klaar? Ben je altijd bezig en krijg je onvoldoende energie van wat je doet? Weet je niet hoe je voor jezelf helder kan krijgen wat je wél wilt?

 

Vier concrete stappen op weg naar meer duidelijkheid:

 

Stap 1: Onderzoek wat je energie geeft

 

  • Wat is een situatie waar ik energie van krijg?
  • Wat is in deze situatie belangrijk voor mij?
  • Wat gaat me in deze situatie makkelijk af?

 

Deze vragen helpen je om te ontdekken wat voor jou belangrijk is (je waarden) en welke sterke punten (talenten) je van jezelf inzet. Dat zijn jouw bronnen van energie, die horen bij jou. Daar sta je voor.

 

Stap 2: Sta wekelijks stil bij wat je doet

 

Door met regelmaat verschillende energiegevende situaties te onderzoeken, wordt steeds helderder wat je goed af gaat en wat voor jou belangrijk is.

 

Stap 3: Spreek jezelf uit

 

Nu je scherp krijgt waar jij plezier en energie uit haalt, is het belangrijk om uit te spreken naar jezelf en anderen wat helder voor je is. Pas als je in de wereld zet wat je werkelijk wilt, word je gezien en gehoord.

 

Stap 4: Blijf staan voor jezelf

 

Je hebt gevonden waar je voor staat. Nu is het belangrijk om dat vast te houden. Blijf jezelf daarom regelmatig de vraag stellen of wat je doet bij je past. Hier kan je ook weer de vragen en antwoorden voor gebruiken uit stap 1.

 

Pas als je voor jezelf helder hebt wat voor jou belangrijk is en wat bij je past, dan kan je staan voor wie je bent en ben je duidelijk. Naar jezelf en naar anderen.

 

Vind jij het lastig om duidelijk te zijn naar jezelf waar je werkelijk je tijd en aandacht aan wilt geven?

 

Wil je eens sparren hoe je daarmee aan de slag kan en wat ik daarin voor je kan betekenen? Je kan me een bericht sturen via info@leafspring.nl of bellen voor het maken van een vrijblijvende telefonische afspraak op
06-51 851 701.